5 May 2012

mesyuarat jawatankuasa


MESYUARAT JAWATANKUASA 
KALI PERTAMA
1 Mei 2012 - Jam 4.30 petang
Di Taman Desa Indah (Rumah Sdra. Ahmad Zaini Kamurzzaman

      Sdra. Pengerusi telah melahirkan rasa syukur kerana sambutan yang meggalakkan dari anak-anak jati Sayong Lembah dalam menjayakan program Santai Mesra pada hari ini. Dan yang paling beliau syukuri apabila kehadiran Idris Abdul Rahman (Anak Yob Abdul Rahman Karim) dari kampung dan kehadiran Dalimawati yang amat sibuk dengan aktiviti kariernya sebagai seorang anak seni serta kehadiran semua yang lain.
KAMAL ARIFFIN KAMARUZZAMAN 
        Beliau telah menghuraikan kenapa perlu ada sebuah organisasi sokongan yang dianggotai oleh anak-anak rantau yang telah tinggalkan kampung kerana bekerja atau sebab-sebab lain.Dengan adanya sebuah organisasi yang menyatukan anak-anak rantau maka kaitan mereka, isteri dan anak-anak mereka dengan Sayong Lembah tidak akan putus dan semangat kekitaan akan sentiasa subur bertapak dihati mereka selama-lamanya.

        Itulah harapan dan gagasan yang akan garapkan sepanjang usaha menubuhkan organisasi yang akan dianggotai oleh anak-anak rantau yang juga bertujuan untuk memastikan semua keperluan dan kebajikan masyarakat dan fizikal kampung akan dibantu sekadar yang termampu oleh anak-anak rantau yang sesetengahnya mempunyai pendapatan yang agak baik pada masa ini.NAMA PERSATUAN
Nama Persatuan adalah perkara yang amat sensetif telah dibincangkan secara terperinci oleh semua Ahli Jawatankuasa yang hadir. Semua sudut telah diambilkira, dia keperluan teknikal yang berkaitan dengan Pendaftar Pertubuhan hingga kepada masaalah ada kaitan dengan tujuan dan ahli.
    Akhirnya cadangan dari Ahmad Zaini Kamaruzzaman telah dipersetujui untuk digunapakai. Sesuai dengan fungsi dan tujuan maka Persatuan Anak Rantau Sayong Lembah dipilih untuk dijadikan nama persatuan yang bakal ditubuhkan itu.
    Nama tersebut adalah untuk mengklasifikasikan antara anak jati yang tinggal dikampung dan yang sudah merantau bekerja dan tinggal ditempat lain.
    Dan satu resolusi telah juga diambil bagi persatuan ini didaftarkan secepat mungkin. Dan sebuah perlembagaan akan disediakan oleh Biro Pengurusan dan Pentadbiran untuk dibentang dalam mesyuarat Jawatankuasa untuk dipanjangkan kepada Pendaftar Pertubuhan.

BIRO-BIRO
KETUA-KETUA BIRO 
(Dari Kiri Ahmad Zaini, Azizi Mat Johor, Fairus Halim, Noorddin Salleh dan Khairol Salam)PENGERUSI BERSAMA, TIMBALAN2 PENGERUSI & NAIB2 PENGERUSI
tas dari kiri: Mohd Khair Buyong, Kamaruddin Norddin, Raduan Norudin
Bawah dari kiri: Mohd Asrul Sufian dan Nasiruddin Din

BIRO EKONOMI DAN KEWANGAN
 Pengerusi: Ahmad Zaini Kamaruzzaman
Timbalan Pengerusi: Kamaruddin Norddin


BIRO AKTIVITI RIADAH DAN SOSIAL
Pengerusi: Azizi Mat Johor
Naib Pengerusi: Mohd Asrul Sufian

BIRO  KEBAJIKAN DAN WANITA
Pengerusi Bersama 
Fairus Abdul Halim
Mohd Khair Buyong

BIRO PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN
Pengerusi: Noorddin Salleh
Naib Pengerusi 1: Raduan Norudin
Naib Pengerusi ll: Nasiruddin Din

BIRO PENERANGAN, KEAHLIAN DAN PERHUBUNGAN AWAM
Pengerusi: Khairol Salam Mohd Sola'am
Naib Pengerusi: Badrul Hisyam Mohd Amin (Oii San)
Naib Pengerusi ll: Zulkifli bin Din
KEAHLIAN
Ahli persatuan ini adalah terdiri warganegara Malaysia yang lahir atau pernah tinggal di Kampung Sayong Lembah tanpa mengira umur. Keahlian persatuan akan terdiri dari 2 jenis keahlian:
         1. Ahli Biasa      2. Ahli Bersekutu

1. AHLI BIASA terdiri dari warganegara anak jati Sayong Lembah atau yang pernah menetap dikampung tesebut dan diiktiraf oleh masyarakat kampung sebagai ahli khariah kampung serta anak-anak mereka. Ahli Biasa berhak diundi dan mengundi dalam sebarang mesyuarat yang diadakan oleh persatuan dan jika menang dalam sesuatu undian maka berhaklah dia memegang sebarang jawatan atau apa sahaja keputusan yang diputuskan oleh mesyuarat itu.

2. AHLI BERSEKUTU terdiri daripada suami atau isteri yang dikahwini secara sah. Ahli Bersekutu tidak boleh di undi tetapi boleh mengundi dalam menentukan sebarang jawatan dalam sebarang mesyuarat persatuan.

CARA MENJADI AHLI DAN YURAN AHLI
Setiap seseorang yang layak menjadi Ahli hendaklah mengisi borang keahlian dan membayar yuran pendaftaran dan yuran tahunannya. Dan keahliannya secara otomatik akan gugur sekiranya dia tidak membayar yuran tahunan pada tahun tersebut selewat-lewat-lewatnya bulan Mac tahun berikutnya. Seseorang yang menjadi ahli pada bulan Januari hingga Jun akan dikira sebagai yuran tahun itu sementara ahli yang mendaftar pada bulan Jun dan keatas adalah dikira sebagai yuran tahun berikutnya.

Yuran Ahli Biasa:
Pendaftaran: RM15.00  dan Yuran Tahunan: RM50.00 (boleh diansurkan mengikut budi bicara Jawatankuasa Pengurusan dan Pentadbiran.

Yuran Ahli Bersekutu:
Pendaftaran: RM15.00 dan Yuran Tahunan akan diputuskan dalam Mesyuarat Agung Penubuhan yang bakal diadakan tidak lama lagi.

Larangan:
Setiap ahli adalah dilarang keras berpolitik atau membawa isu-isu politik dalam apa juga keadaan sekali pun dalam persatuan. Dalam kes ini ahli berkenaan adalah mempunyai hak sebagai individu untuk menyertai mana-mana parti politik.
Sekiranya ada ahli yang berpolitik atau membawa isu-isu politik dalam apa juga keadaan dalam persatuan maka berhaklah Jawatankuasa Disiplin membuat keputusan terhadap ahli tersebut.


No comments:

Post a Comment